2015. november 4., szerda

Mit tudunk az algákról?

Nyugodtan valljuk be: nagyon keveset. Talán annyit hallottunk már, hogy egyre divatosabb étellé válik az egészséges étrendet keresők között. Kevesen tudják: csoda-táplálékról van szó. Bármilyen furcsa is, hogy a vizek „illatos”, lebegő, kusza szövevényből álló növénytengerére, mint élelmiszerre gondoljunk, az algafogyasztás egy sor civilizációs betegségre jelent megoldást.
Mit tudnak az algák?
3,5 milliárd évvel ezelőtt a földön az élet egyetlen formáját jelentették. Megélnek a tűzforró vízben éppúgy, mint a havas lejtőkön. Az algák szaporodása is csoda-számba megy. Képesek az ivaros és ivartalan szaporodásra egyaránt. Olyan gyorsan osztódnak, hogy egyetlen éjszaka leforgása alatt képesek egy egész tavat sűrű „alga-főzelékké” változtatni. A fotószintézisük is egyedülálló: kilencszer annyi oxigént termelnek, mint az összes többi növény összesen! Egyetlen algacsoport, a „diatoma” is képes lenne önmagában annyi oxigént előállítani, amennyi a földön élő összes ember és állat számára elegendő. Mindezeket a tulajdonságokat felülmúlja a különleges növény összetétele. Az algák a tehéntejnél is gazdagabbak vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint különleges aminosavakban és glutaminsavban. A keleti országokban már évezredek óta emésztést segítő gyógyszerként és természetes antibiotikumként alkalmazzák. Természetes jódforrás, klorofillt, létfontosságú enzimeket, ásványi anyagokat, könnyen emészthető fehérjéket, vitaminokat tartalmaz. Kétszer, háromszor annyi B12 vitamin található bennük, mint a marhamájban, nagy mennyiségben tartalmaz cinket, kalciumot, kovasavat, szelént, magnéziumot. A kékeszöld algák különösen sok értékes ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, amelyekből egyre kevesebb van termőföldjeinkben és ezáltal élelmiszereinkben. A japán nők, akik sok algát fogyasztanak, alig szenvednek csontritkulásban, és még kifejezésük sincs a változókor panaszaira!

SPIRULINA (Kék-zöld alga)
Az alga tökéletes összetételű tápanyag, több vitamint (A,B1,B2,B6,B12,D,E), enzimet (klorofill), ásványi anyagot (kálium, jód, kalcium, magnézium, vas) tartalmaz, mint sok más élelmiszer, ezért használjuk táplálék-kiegészítőként, erősítő szerként.
Kiváló jódpótló
A szervezet jódtartalmának 2/3-ad része a pajzsmirigyben található. A pajzsmirigy hormontermeléséhez nélkülözhetetlen elem a jód. Mivel a pajzsmirigy az anyagcserét szabályozza, a jód pedig a pajzsmirigy működését befolyásolja. Magyarországon a talaj és az ivóvíz szinte minden területen jódhiányos. A jód elégtelen bevitele lassítja a szellemi tevékenységet, zavar következhet be a növekedésben, energiászegénnyé válik a szervezet. Ezzel párhuzamosan a pajzsmirigy megduzzad (golyva), hogy kellő mennyiségű hormont termelhessen.
A jódhiány felismerhető jelei: tétlenség, kedvetlenség, székrekedés, száraz és hulló haj, menstruációs zavarok, hidegérzékenység. Természetes jódforrások: tengeri halak, rákok, kagylók, tojás, rozskenyér, hagyma.
Kell a kálium és a klorofill is!
A kálium szabályozza a szervezet só és vízháztartását, normalizálja a szív ritmusát, a normális izomműködéshez elengedhetetlen. Segít a szervezetnek a tiszta gondolkodásban, salakanyagok kiürítésében, vérnyomás csökkentésében, allergia kezelésében alacsony vércukorszint esetén. A klorofillnak baktériumellenes hatása van, a sebgyógyulást elősegíti, új szövetek növekedését serkenti. A szervezet méregtelenítő folyamataiban alapvető segítséget jelent.
Fogyókúrázók, testedzők, figyelem!
Az alga könnyen emészthető fehérje forrás, erősíti az immunrendszert, bizonyos mértékig védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben. Részt vesz a szervezet káros oxidációs folyamatainak megelőzésében, mint antioxidáns (szabadgyökök lekötése). A fogyókúrák alkalmával jelentkező, egyoldalú táplálkozásból adódó vitamin- és ásványi anyaghiány kiküszöbölhető a fogyasztásával. A Spirulina-kapszulában elfogyasztott alga befolyásolja az agy "jóllakottság-központját", csökkenti az éhségérzetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése